Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1897 voor eigen rekening opgetrokken door Eduard Bernaerts. Aan deze aannemer kunnen in Antwerpen op basis van bouwdossiers activiteiten worden toegeschreven tussen begin jaren 1880 en begin jaren 1900. Op 20 jaar tijd zette hij met name in deze wijk zowat 25 vastgoedprojecten op, goed voor een honderdtal woningen. In de Verdussenstraat had hij in 1885-1886 al 19 panden tot stand gebracht, op één na voor eigen rekening, het merendeel op een aansluitende reeks bouwpercelen aan de pare zijde. De woning uit 1897, die door de aanleg van de Jan Blockxstraat in 1903 in half open bebouwing kwam te staan, maakt deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 33 tot 61), representatief is voor de oorspronkelijke, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en ijzeren borstwering. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met onderdorpel, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeur, vensters, ijzeren keldertralies, voetschraper, parapetten en metalen jaloeziekapjes.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#174.