Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de aannemer-bouwkundige Petrus Franciscus Van der Gucht, naar een ontwerp door zijn jongere broer architect Jaak Alfons Van der Gucht uit 1888, voltooid in 1889. De woning vormt het rechter pand van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde huizen. Van het linker pand (nummer 41) werden de erker verwijderd en het schrijnwerk vernieuwd. Het geheel maakt deel uit van een nagenoeg gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 33 tot 61) dat representatief is voor de oorspronkelijke, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.

Het vastgoedproject maakt deel uit van het vroege oeuvre van Jaak Alfons Van der Gucht, die actief was vanaf midden jaren 1880 tot eind jaren 1930. Tot de belangrijkste realisaties van de architect uit deze periode behoren het nieuwe westfront van de oude, gesloopte Sint-Laurentiuskerk aan de Markgravelei, en het kasteel Selsaete te Wommelgem.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond en tot imposthoogte op de eerste verdieping, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige houten erker met natuurstenen basis. Het verbouwde linker pand van het geheel volgt een axiaal opzet, met de erker in de middenas. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rondboogopeningen met doorgetrokken imposten in de pui, en rechthoekige bovenvensters. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.