Geheel van gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Geheel van oorspronkelijk drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1897 voor eigen rekening opgetrokken door Eduard Bernaerts. Aan deze aannemer kunnen in Antwerpen op basis van bouwdossiers activiteiten worden toegeschreven tussen begin jaren 1880 en begin jaren 1900. Op 20 jaar tijd zette hij met name in deze wijk zowat vijfentwintig vastgoedprojecten op, goed voor een honderdtal woningen. Op een aansluitende reeks bouwpercelen aan de pare zijde van de Verdussenstraat, had Bernaerts in 1885-1886 al negentien panden tot stand gebracht, op één na voor eigen rekening. Aan de onpare zijde volgde later in 1897 nog een vierde pand, dat in 1903 door de aanleg van de Jan Blockxstraat in half open bebouwing kwam te staan. Zij maken deel uit van een gaaf bewaard huizenblok (Verdussenstraat 33 tot 61) dat representatief is voor de oorspronkelijke, overwegend neoclassicistische bebouwing van deze wijk, daterend uit de jaren 1880 en 1890.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met geblokte begane grond, rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Van het rechter pand (nummer 57) werden het stucdecor en balkon verwijderd. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een sluitsteen, een entablement en een balkon met ijzeren borstwering, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten inkomdeuren, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.