erfgoedobject

Duraslaan

landschappelijk element
ID
304374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304374

Beschrijving

De Duraslaan vormt de verbindingsweg tussen de dorpscentra van Duras en Gorsem die de kasteeldreef van het Kasteel Duras kruist. Deze laan werd ca. 1828 aangelegd ter vervanging van de oorspronkelijke weg die de oever van de slotgracht van het kasteel volgde. Op de Kabinetskaart van de Ferraris is de oorspronkelijke situatie nog weergegeven. De nieuwe kaarsrechte laan, zoals voorgesteld op de 19de-eeuwse kaarten, zorgde voor een vlotte rechtstreekse verbinding met Gorsem. De aanleg van de Duraslaan gebeurde op aansturen van de kasteelheer. Dankzij de nieuwe weg passeerde het verkeer niet meer vlak langs het kasteel, maar werd dit gebufferd door een deel van het kasteelpark wat voor minder hinder zorgde en meer privacy gaf. Langs een deel van de Duraslaan herinnert een dubbele beukenrij nog aan de oorspronkelijke monumentale aanleg. Aan het kruispunt met Gorsem-Dorp markeert een poort een latere toegang tot het kasteel en het park.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven in 1845-1855, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H.J. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, M&L Cahier 8, Inventaris Limburg Deel 1 Gingelom Halen Herk-De-Stad Nieuwerkerken en Sint-Truiden.
  • GHYS T. 2015: Sint-Truidens erfgoed, (her)bestemd voor nu en straks, Sint-Truiden.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Duras en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duraslaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.