Ossenwegstraat

Beschrijving

Op de hoofdbaan van Runkelen naar Ossenweg leidt een zijweg naar het zuidwesten. De aanvankelijk verharde weg gaat voorbij de bebouwing over in een zandweg die langs de rand van de Muggenberg afdaalt en tussen weilanden, akkers en tuinpercelen slingert. Van op de weg zijn er open zichten op het dorp en de kerktoren van Runkelen en op het Zwartaardebos. Het vervolg van de weg is vanaf de splitsing met een kasseiweg die naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel aan de Herestraat leidt, eveneens uitgevoerd in kasseien. Deze kasseiweg volgt de rand van het Zwartaardebos met opgaande robinia en es en sluit tenslotte aan op de weg naar de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Ossenweg. Op de historische kaarten is te zien dat deze weg het dorp van Runkelen verbond met de bedevaartsweg naar de kapel van Ossenweg en ook aansloot op de parallelweg naar het zuiden, richting de gehuchten Het Venne en Booienhoven die tussen het Parkbos en het meer Het Vinne liep.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge