Woning De Rijck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Rijck

Beschrijving

Burgerhuis in gematigd modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Leonard F. De Rijck, naar een ontwerp door Robert Van Averbeke uit 1935. De woning behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die zich eind jaren 1920 als zelfstandig architect vestigde. Zijn architectuur uit deze periode draagt naar vorm en materiaalgebruik het stempel van zijn vader, stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke. De heropgebouwde IJzertoren in Diksmuide is veruit de belangrijkste en meest bekende realisatie van Robert Van Averbeke uit de naoorlogse periode.

Met een gevelbreedte van 9,50 m, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit geelbruin baksteenmetselwerk type Belvédère in halfsteens verband met Dudokvoeg (schaduwlintvoegen in combinatie met platvolle stootvoegen). Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de plint, deuromlijsting, lekdrempels en de geprononceerde, doorgetrokken latei van de begane grond die als puilijst fungeert. De compositie combineert een plastische volumetrie met een krachtige horizontale belijning, nog geaccentueerd door materiaalcontrasten. Het portaal met zijlicht en de brede raampartijen van de pui vertalen de functionele indeling van de plattegrond. De bovenbouw beantwoordt aan een axiaal opzet, bepaald door de brede driezijdige erkerpartij met basis uit gewapend beton, die horizontaal wordt doorsneden door een doorlopend bandraam tussen geprononceerde dorpels. Een breed overstekende, houten kroonlijst, in de middenas gekornist op dwarsbalken, beschermt als een korte luifel het gevelfront. Van het oorspronkelijke schrijnwerk bleef enkel de houten inkomdeur met siersmeedwerk behouden.

De L-vormige plattegrond is volgens de bouwplannen georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. Een enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, beslaat over de volledige diepte van het gebouw de rechterflank van de begane grond. Links hiervan wordt de traphal geflankeerd door de vestibule annex wc en het kantoor aan straatzijde, de vestiaire, de keuken en een bergplaats aan tuinzijde. Op de bovenverdieping nemen drie slaapkamers de straatzijde in, de badkamer, twee slaapkamers waarvan één met balkon, en een zolder de tuinzijde.