Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Berthe D’Jong-Moquette, naar een ontwerp door Frans Mertens uit 1923. Het gebouw behoort tot het latere oeuvre van de architect, die omstreeks de eeuwwisseling in zijn gemeente Borgerhout tekende voor de Heilige Familie- en Sint-Corneliuskerk, en de gemeentescholen van de Florastraat en de Betogingstraat. De woning D’Jong-Moquette kwam in dezelfde periode tot stand als het dominicanenkerk in de Provinciestraat.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een gecementeerd imitatieparement, het gebruik van witte natuursteen beperkt tot de bow-window en waterlijsten, op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door zware waterlijsten, beantwoordt de compositie aan een axiaal opzet. Een brede bow-window met vijflicht, guirlandes met strikken op de borstwering, een gebuikte basis met acanthusdecor op consoles, en een ijzeren balkonborstwering als bekroning, legt de klemtoon op de eerste verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, het tweelicht van de tweede verdieping geaccentueerd door een entablement op consoles. Een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een achterkamer en badkamer; op de tweede verdieping twee kleine kamertjes en een zolder.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1923#15607.