Dubbelkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbelkapel

Beschrijving

Dubbelkapel ter ere van Maria en Sint-Rochus, gelegen op een smalle spievormige strook op de hoek van de Krabosstraat en Wauweringenveld, ook bekend als de kapel van de Ziekendries.

De kapel die op geen enkele 19de-eeuwse kaart staat afgebeeld, werd volgens de literatuur opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze is gelegen op de Ziekendries waar in de middeleeuwen zieken en pestlijders werden verzorgd. Omgevende landerijen behoorden toe aan de infirmerie van het begijnhof van Brussel. Het toponiem leefde tot in de 19de eeuw verder.

Bakstenen, witgeschilderde wegkapel op rechthoekige basis onder een leien zadeldak. Gecementeerde en grijs geschilderde plint. De kapel heeft in elke puntgevel één beeldnis, aan de zijde van de Krabosstraat één met een mijterboog met bakstenen druiplijst en aan de zijde van Wauweringenveld één met een accoladeboog. Boven de mijterboog is er een open oculus. Aan deze zijde is de kapel ook voorzien van hoekpilasters. Beide nissen zijn met smeedijzeren hekjes afgesloten. Het Sint-Rochusbeeld, beschermheilige tegen besmettelijke ziekten, ging verloren en werd in 1999 door de Landelijke Gilde vervangen door twee Mariabeelden.

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri