Huis Winderickx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Winderickx

Beschrijving

Burgerwoning van 1888 in een ruime tuin opgetrokken voor rekening van Petrus-Joseph Winderickx, toenmalige eigenaar van de rechtover gelegen Molen van Esselt.

Burgerwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De woning is gelegen in een omhaagde tuin, parallel met de straat, maar bereikbaar via een zijdelingse oprit ten zuiden. De westelijke lijstgevel is gericht op de straat en uitgewerkt als voorgevel: eenvoudige bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint; horizontaal belijnd met tot kordonlijst doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters en een houten kroonlijst. De rechthoekige muuropeningen zijn afgewerkt met hardstenen lateien en bakstenen ontlastingsbogen. Het houten schijnwerk, inclusief luiken en een klokkenstoel met klok, bleef bewaard. Een verticale bouwnaad tussen de eerste en tweede travee wijzen op een uitbreiding met één travee aan de noordzijde. De woning is in de zuidelijke zijpuntgevel voorzien van het jaartal 1888 in uitspringende bakstenen; daaronder een rondbogig zoldervenster; beneden een venster zoals in de voorgevel. Tegen de achtergevel werd een druivenserre aangebouwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1888/16.

Auteurs: Mertens, Joeri