Hoeve en watermolen Malfroy

Beschrijving

Indrukwekkende hoeve teruggaand tot de 18de eeuw, opgetrokken langs de Zevenborrebeek ter hoogte van de kruising met de Destelheidestraat. Vanaf de 19de is er een papiermolen gevestigd.

Historiek

Op de Ferrariskaart uit 1770-1778 staat een L-vormig volume ingetekend, vermoedelijk het hoevecomplex. Het kadasterarchief vermeldt in 1833 de papiermaker Gilles Winderickx als eigenaar. De papiermolen was volgens de Atlas der buurtwegen gevestigd in een U-vormig complex op de rechteroever van de Zevenborrebeek. Dat volume is nog steeds zichtbaar van op de straat. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen gesplitst tussen J. Luytens-Malfroy en A.F. Malfroy-Petroons. Beiden vergrootten hun eigendom in 1941 (kadastrale registratie) door de bouw van een (molen?)vleugel over de Zevenborrebeek.

Beschrijving

Hoeve Luytens-Malfroy (nummer 46) bestaat vandaag uit een woonhuis en schuur langs de straat die teruggaan tot de vroege 19de eeuw. Het dwars op de straat ingeplante burgerhuis heeft twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zadeldak. De bakstenen lijstgevel aan het erf telt zeven rechthoekige muuropeningen op alle verdiepingen. Op de benedenverdieping zijn alle muuropeningen omlijst met blauwe hardsteen terwijl op de eerste verdieping enkel hardstenen onder- en bovendorpels zijn toegepast en op de bovenste verdieping enkel de onderdorpels in hardsteen zijn uitgevoerd. De achtergevel is een lijstgevel op een gepleisterde plint en wordt met een overstekend dak afgelijnd. De rechthoekige muuropeningen zijn onregelmatig in de gevel ingeplant, ze zijn voorzien van geschilderde lateien en enkel op de benedenverdieping zijn er ontlastingsbogen. Bouwsporen doen vermoeden dat de gelijkvloerse verdieping werd verbouwd. De bakstenen zijgevels hebben aandaken met vlechtingen en zijn met de langsgevels verbonden door natuurstenen hoekvlechtingen. De topgevel aan de straat heeft op de gelijkvloerse en eerste verdieping rechte muuropeningen en één laadvenster. Het laadluik op de zolderverdieping werd gesloten. Aan de straatzijde staat een bijgebouw van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak dat aan de straatzijde ver oversteekt. Een overdekt poortgebouw onder een pannen zadeldak sluit het erf aan de straat af.

Het molencomplex Malfroy-Petroons (nummer 48) is zeer gesloten naar de straat toe. Twee gebouwen zijn herkenbaar en gaan in kern terug tot het complex uit het begin van de 19de eeuw. Langs de straat staat een witgeschilderd bakstenen afgerond hoekgebouw van één bouwlaag met een karrenpoort naar het achterliggende erf. Aansluitend ligt een witgeschilderd woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De woning heeft een dubbelhuisstructuur met de lijstgevel gericht naar het erf. Achter op het erf staat een volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Mogelijk gaat het om het molenaarshuis. Albert Malfroy-Michiels zal in 1930 een deel van zijn omringende gronden afsplitsen en bebouwen met arbeiderswoningen (Zevenbronnenstraat 50-58).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Beersel, Afdeling III (Dworp), sectie D, 1825.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1948/16.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijk bibliotheek van België, uitgegeven in 1770–1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Mertens, Joeri