Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Sint-Rochuskapel uit 1874-75, opgetrokken op de kruising van de Rilroheidestraat, Kampendaal en Zavelstraat, nabij de Rilroheidebeek.

Momenteel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw maar in oorsprong gebouwd voor de Heilige Rochus. In 1994 werd het vloerniveau verhoogd om waterschade bij overstromingen te verhinderen.

Bakstenen, gecementeerde en witgeschilderde kapel op rechthoekige plattegrond, één travee breed en diep, onder overkragend pannen zadeldak met windbord. In de noordelijke puntgevel geeft een rondboogdeur toegang tot de cultusruimte. De deur is omlijst met gesinterde baksteen. De puntgevel werd gedecoreerd met een druiplijst en een fries in gesinterde baksteen. Zij- en achtergevels zijn gesloten.

De witgeschilderde cultusruimte is overwelfd met een tongewelf. De vloer werd vernieuwd. 20ste-eeuws altaar en dito lambrisering.

• DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri