Geuzestekerij Hanssens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geuzestekerij Hanssens

Geuzestekerij en brouwerij Hanssens, ook bekend als brouwerij Sint-Antonius, opgericht in 1897-98.

Historiek

Stichter van het bedrijf was Bartholomeus Hanssens die vanaf 1888 brouwerij Het Hooghuys huurde. Toen de huur niet verlengd werd, kocht hij in de Vroenenbosstraat een hoeve en verbouwde die in 1897-98 tot brouwerij en stekerij. Toen de koperen ketels tijdens de Eerste Wereldoorlog geconfisqueerd werden, schakelde Hanssens over op biersteken. Theo Hanssens nam het bedrijf over in 1929. De brouwerij werd verbouwd tot woonhuis in 1931.

Beschrijving

Stekerijcomplex bestaande uit een geuzestekerij uit 1897, met links ervan een brouwershuis dat in 1931 ontstond na een grondige verbouwing van de brouwerij, en enkele bijgebouwen, nu stallen, uit de 20ste eeuw.

De grote geuzestekerij die kadastraal geregistreerd werd in 1897, staat haaks op de straat ingeplant, herkenbaar door de puntgevel met centrale laaddeuren. Het is een bakstenen industrieel gebouw van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De stekerij is drie traveeën breed aan de straat. De puntgevel vertoont gecementeerde banden die de vloerniveaus markeren en een gecementeerde plint. In de centrale travee zitten twee laaddeuren op de tweede bouwlaag en de zolderverdieping, met in de geveltop een katrol. Vier vierkante vensters in de zijtraveeën, op de gelijkvloerse en eerste verdieping. De vensters zijn betralied en in een gecementeerde omlijsting gevat.

Het interieur van de stekerij telt drie werkniveaus. De lage gelijkvloerse verdieping heeft een betonnen vloer en een metalen binnenstructuur bestaande uit kolommen en dragende I-profielen met bakstenen troggewelven. De tweede bouwlaag is de opslagruimte voor het bier. De vloer is er met baksteen afgewerkt. In de vloer leiden goten het gelekte bier weg. Op de zolderverdieping staat de oude takel achter de laaddeur.

Ten oosten van het erf en haaks op de stekerij staan enkele bakstenen pakhuizen van één bouwlaag onder een zadeldak, nu onder andere omgevormd tot stallen, die kadastraal geregistreerd werden in 1907 en 1957.

Links (noord) aansluitend bij de geuzestekerij, het brouwershuis dat in 1931 ontstond na grondige verbouwing van de eind-19de-eeuwse brouwerij, die sinds jaren leegstond. Het woonhuis is opgetrokken in een traditionele bouwstijl, qua verhoudingen en materiaalgebruik inspelend op de stekerij. Het pand heeft vier traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (pannen, nok haaks op de straat). De toegang bevindt zich in de zijgevel, uitgevend op het erf. De straatgevel is een lijstgevel in rode baksteen met witgeschilderde muurbanden op een hardstenen plint en afgelijnd door een kroonlijst. In elke travee een korfboogvenster; in de linker travee op de bovenverdieping een zware erker op een console. Centraal een dakvenster met trapgevel. Op de benedenverdieping bleef het originele schrijnwerk bewaard. De linker zijgevel, een witgeschilderde, vlak bepleisterde lijstgevel, heeft onregelmatig geplaatste beluikte vensters en een erker onder schilddak (leien). Het woonhuis heeft een dubbelhuisstructuur met een centrale gang met marmerimitatie, eenvoudige stucplafonds en enkele authentieke binnendeuren.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling IV (Huizingen), 1897/20, 1899/33, 1907/37, 1931/63 en 1957/63.
  • DEBRAEKELEER W., DEBUSSCHER G., DESMEDT M., MEURISSE R., NEVENS M., WALSCHOT L. & WINDERICKX E. 2013: Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Beersel, 37-39.
  • Informatie verstrekt door de eigenaar (21 juni 2016).

Auteurs: Mertens, Joeri