Dorpswoning met gevelbekleding in cimorné

Beschrijving

19de-eeuwse dorpswoning met opvallende gevelafwerking in cimorné die dateert uit midden 20ste eeuw. De woning is volgens het kadaster opgetrokken in 1844 in opdracht van de gemeente Dworp en werd in 1881 verlengd. De lange smalle achterbouw werd kadastraal geregistreerd in 1895.

Half vrijstaande woning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). De lijstgevel telt drie onregelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen op de begane grond (een deur en twee vensters) en één rechthoekig zoldervenster boven het centrale venster.

De woning is opgetrokken in verankerde baksteenbouw, zichtbaar in de vrije zijpuntgevel. De voorgevel kreeg een opmerkelijke gevelafwerking die te dateren valt in de periode 1930-1960, met groene cimorné voor het parement en gele cimorné voor de omlijstingen van de muuropeningen en de muurlijst. De plint, muurbanden en afscheiding tussen de kleuren gebeurde door zwarte en witte mosaïverre. De cimorné-afwerking werd uitzonderlijk gesigneerd "G. Pays/ Ermite/ Braine l’Alleud".

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1848/52, 1881/114 en 1895/26.

Auteurs: Mertens, Joeri