Vakantiewoning Delhaye

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vakantiewoning Delhaye

Beschrijving

Vakantiewoning van architect Jean Delhaye-Keller, volgens de bouwaanvraag en de kadastrale registratie daterend uit 1956. Door hemzelf ontworpen in modernistische stijl. Jean Delhaye-Keller was de laatste leerling van Horta en tevens herontdekker en restaurateur van diens oeuvre. Delhayes oeuvre kenmerkt zich voornamelijk door modernistische appartementsgebouwen in Brussel. Daarnaast bouwde hij een aantal villa’s en bungalows, waaronder zijn eigen vakantiewoning in Dworp.

De sober vormgegeven villa is gelegen in een omhaagde tuin, van de straat gescheiden door een metalen hek. De woning is bereikbaar met een pad in breuksteen. Volgens het artikel in het tijdschrift La Maison was het de bedoeling van de architect dat zijn woning maximaal in het omringende landschap opging. Daarom koos hij voor neutrale kleuren, muren bekleed met Noorse natuursteen en een plat dak. Het gebouw is maximaal drie meter hoog. Tussen de woonzone en de garage werd een extra travee opgetrokken die niet op de bouwplannen aangeduid staat. In het gemeentearchief werden geen uitbreidingsplannen terug gevonden, wat mogelijk wijst op een afwijkende uitvoering tijdens de bouw van de woning.

Het pand van één bouwlaag onder een sterk overstekend zadeldak, aflopend naar de straat, telt aan de straatzijde zeven ongelijke traveeën, geritmeerd door steunberen en rechthoekige vensters. De achtergevel werd ruimer beglaasd dan de straatgevel. Het overluifelende dak vormt bescherming voor het terras. De zijgevels zijn eerder gesloten.

Volgens de bouwplannen omvatten de vijf zuidelijke traveeën de woning. Centraal ligt de oostgerichte 'living' waaromheen de andere kamers geschikt zijn: ten zuiden een slaapkamer en een badkamer, ten westen een slaapkamer, een vestiaire, hal op cirkelvormige plattegrond, de keuken en de 'chambre de bonne'. Ten noorden van de living is er nog een stookruimte en een derde slaapkamer. Ten noorden van de woonzone sluit volgens het bouwplan de garage aan. Ter plaatse is er tussen de woning en de garage nog een travee opgetrokken met afwijkende deur- en vensteropeningen. De functie van de achterliggende ruimte is onduidelijk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1956/44.
  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers B1808/1956.
  • HENNAUT E. 2003: Delhaye, Jean in: VAN LOO, A. (red), Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 249-250.
  • S.N. 1957: Bungalow à Tourneppe (Brabant) Architecte: Jean Delhaye, La maison 13.7, 207-208.

Auteurs: Mertens, Joeri