Interbellumwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Driegevelwoning in modernistische stijl opgetrokken voor Jean-Francois Degelas-Vanvolsem eind jaren 1930, geregistreerd door het kadaster in 1939.

Half vrijstaand pand van twee traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder een leien zadeldak met als luifel uitgebouwde kroonlijst. De modernistische voorgevel wordt verticaal opgedeeld in een brede venstertravee met rood bakstenen parement en een smalle deurtravee, grof gecementeerd en witgeschilderd. In het vensterrisaliet zit de halfondergrondse garage met rechthoekige poort, op de verhoogde begane grond en op de verdieping twee grote rechthoekige vensters met opmerkelijke, met grove crepi beklede tussendorpels en hardstenen onderdorpels.

Rechts, op de hoek van de woning, de grof gecementeerde en witgeschilderde deurtravee met een rondboogvormige voordeur en balkondeur, allebei met twee patrijspoortvensters als zijlichten. Onder de kroonlijst een liggend venster met afgeronde zijkanten. Een afgerond balkon krult om de hoek van het huis, en markeert de verder blinde, witte gecementeerde zijgevel. De horizontale belijning van de kroonlijst wordt herhaald in de geaccentueerde midden- en bovendorpels van de rechthoekige vensters en in het balkon. De opgesomde kenmerken zijn typerend voor de pakketbootstijl. De voordeur is via bakstenen trappen bereikbaar. Het pand behield het originele schijnwerk met glas-in-loodpanelen met florale art-decomotieven.

Volgens de bouwplannen uit 2000 heeft de woning een klassieke enkelhuisplattegrond met in de smalle deurtravee de inkom met trappenhuis en de keuken, en in de bredere venstertravee twee woonkamers in enfilade. Op de verdieping waren twee slaapkamers voorzien en een badkamer.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B225/2000.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1939/14.

Auteurs: Mertens, Joeri