Bungalow Adriaens-Lurquin

Beschrijving

Laat-modernistische bungalow uit 1968-69 en kadastraal geregistreerd in 1972, naar ontwerp van ingenieur-architect R.A. Thomas uit Kortrijk voor de familie André Adriaens-Lurquin uit Vorst.

Modernistische woning, opgetrokken op het hoogste punt van de wijk, op een sterk hellend terrein. De architect speelt in op deze hoogteverschillen: het huis bestaat uit twee onderdelen; een voorhuis van twee bouwlagen op het laagste deel van het perceel (oost) en een achterhuis van één bouwlaag. Beide vleugels zijn gevat onder een lessenaarsdak dat sterk naar het midden van de woning afhelt. Daar verbindt een koppelgebouw onder plat dak de twee onderdelen, daarbij een patio integrerend.

De gevels bestaan uit wit geschilderde baksteen afgewisseld met contrasterende donkere partijen in hout op de verdiepingen. Aan straat- en tuinkant (oost en west) kreeg de woning lijstgevels met grote vensterpartijen ter hoogte van de leefruimtes. De zijgevels van de woning, grote trapeziumvormen door de afhellende daken, zijn nagenoeg gesloten, met uitzondering van een aantal smalle lichtstroken onder meer voor de badkamers, garage en atelier, en deurvensters ter hoogte van de keuken (noord) en de woonkamer (zuid). De lijstgevel aan straatkant bevat rechts de overluifelde toegang, links ervan de dubbele garage.

Als gevolg van het hellende terrein wordt de plattegrond gekenmerkt door split levels. De oostelijke helft van de woning heeft een lage gelijkvloerse verdieping die naast de inkompartij en de garage een atelier en een reeks nutsfuncties herbergt. De slaapvertrekken zijn eveneens aan straatzijde gelegen, op de verdieping. De vleugel aan tuinzijde (west) wordt ingenomen door een grote woonruimte en een bureel. Op het middenplan zit de gang die beide vleugels verbindt, de keuken en een patio. De trap in het midden van het gebouw verbindt de inkomhal met de woonvertrekken die in de éénlaagse achterbouw gelegen zijn.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3013/1968.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1972/6.

Auteurs: Mertens, Joeri