Woning Goldberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Goldberg

Beschrijving

Villa in een beboomde tuin, opgetrokken in 1977-78 naar ontwerp van Daniel en Alvar Lipszyc voor de familie Goldberg en kadastraal geregistreerd in 1978. Archiefdocumenten in bezit van de eigenaar wijzen op de zoektocht van het architectenbureau D&A Lipszyc voorafgaand aan het gerealiseerde ontwerp. Mevrouw Goldberg had blijkbaar een persoonlijke hand in de opbouw van het gevelparement met zijn uitgesproken horizontale belijning. Het ontwerp is representatief voor het oeuvre van Lipszyc, die zich sterk liet beïnvloeden door het functionalisme en de organische architectuur van Alvar Aalto. Het gebruik van natuurlijke materialen als ruwe natuursteenblokken en leien, en de perfecte integratie van het gebouw in zijn landschappelijke omgeving, kenmerken ook de eigen woning van architect Daniël Lipszyc uit 1957 in Braine-l’Alleud.

De woning, gelegen op een noord-zuid afhellend bouwperceel telt drie bouwlagen onder een combinatie van hellende en platte daken. Het pand heeft een complexe vorm door het spel van in- en uitspringende volumes. De constructie beantwoordt aan een getrapte piramidale structuur van gestapelde mastaba’s, opgebouwd rond een hoger opgetrokken kern. Door de grote beglaasde gevels en de vele, weelderig begroende terrassen is er een sterke band met de omgevende tuin.

De villa werd opgetrokken met een buitenparement uit ruwe natuursteenblokken in cyclopisch verband, in combinatie met natuurleien voor de dakvlakken. Het uitzicht wordt bepaald door de schuin oplopende volumes, muurmassieven en daken, die visueel bijna tot op de maaiveld doorlopen en de villa als een rotsmassief verankeren in het tuinlandschap. Alle daken zijn groendaken. De toegang tot de woning aan de noordzijde van het gebouw wordt gemarkeerd door de grote betonnen luifel waarboven het beglaasde dak van de traphal uitsteekt.

De gelijkvloerse verdieping herbergt de slaapruimtes van de kinderen met eigen sanitair, de sterk verbouwde conciërgewoning en het ontspanningsgedeelte met overdekt zwembad en marmeren bar. Op de eerste verdieping bevinden zich de leefruimten met twee keukens (volgens joodse regels) en de nachtsuite van de ouders, en op de bovenste verdieping is er een kantoortje. In de kelder waren een sauna en een wijnkelder ingericht. De centraal ingeplante, beglaasde traphal verbindt de drie verdiepingen van de villa.

Het architectenbureau D&A Lipszyc ontwierp ook elk detail van het interieur van de woning met de grootste zorg. De decoratie wordt gekenmerkt door het gebruik van kwalitatieve materialen zoals de natuurstenen wand in de leefkamer met haard en wandkasten. De deurklinken, ingemaakte kasten met originele handgrepen, indirecte verlichting, de authentieke keuken, … behoren tot het totaalconcept. Er was grote aandacht voor comfort met vloer- en plafondverwarming, radiatoren, dubbel glas, … Eén badkamer uit de bouwperiode bleef bewaard met een hoekbad, handdoekenverwarmer, kraanwerk, verlichting.

In de beboomde tuin ligt een ommuurde terraszone in twee niveaus met een barbecue en betonnen tafel met bank. De tuin wordt gekenmerkt door een reeks boven elkaar gelegen vijvers en poelen die via kanaaltjes en cascaden met elkaar in verbinding staan. Ertussen haagstructuren en vaste planten.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, 3075/1976.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Alsemberg), 1978/36.
  • S.N. 2017: Architecture : Un écrin incroyable créé par Daniel Lipszyc à Braine l'Alleud [online], www.wawamagazine.com (geraadpleegd op 30 augustus 2017).
  • Informatie verstrekt door de eigenaar op 14 juni 2016.

Auteurs: Mertens, Joeri