erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
304443
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304443

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wegkapel te ere van Onze-Lieve-Vrouw opgetrokken omstreeks 1900 op de T-splitsing aan de Destelheidestraat en de met kasseien verharde, gelijknamige smalle straat.

De kapel werd omstreeks 1900 gebouwd door Petrus De Greef en Catharina Van Craenem om hun gezin te beschermen tegen de Spaanse Griep. De steen met de afbeelding van een kelk op de basis zou afkomstig zijn van de afgebroken priorij van Zevenborren.

Gepleisterde en witgeschilderde bakstenen wegkapel op vierkante plattegrond, gelegen op een gekasseide inham naast de straat. Op de smalle, rechthoekige onderbouw met ingemetselde steen met kelk, een iets bredere bovenbouw met rondboognis onder een zadeldak. De beeldnis is afgesloten door een beglaasd metalen deurtje met roedeverdeling en beveiligd met een metalen deurtje met traliewerk. De nis met tongewelf heeft een kleine altaartafel met daarop heiligenbeelden.

  • DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304443 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.