erfgoedobject

Sint-Rochus- en Sint-Dominicuskapel

bouwkundig element
ID
304444
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304444

Juridische gevolgen

Beschrijving

Witgeschilderde kapel uit 1860 gelegen op de kruising van de Dikkemeerweg en Winterperre in een landelijke context.

Kapel met stichtingsopschrift 'A° D. 1860 HIER OFFERT MEN/ TEN EERE VAN DE HEILI/ GEN ROCHUS, PATROON TEGEN/ DE PEST + ALSOOK TER EERE VAN DEN/ HEILIGEN DOMINICUS, VERKONDIGER VAN/ DEN HEILIGEN ROZENKRANS'. De kapel werd opgericht uit dankbaarheid door de familie Mosselmans, naar verluidt omdat zij gespaard bleven van een cholera-epidemie.

Rechthoekige bakstenen gepleisterde kapel onder een zadeldak met houten windbord, conform de stichtingstekst opgetrokken in 1860. De kapelnis heeft een hardstenen dorpel, een tongewelfje, en is afgesloten met een smeedijzeren betraliede deur. Zowel het vloertje als het altaar hebben kleurrijke cementtegels. Het altaar is afgewerkt met een houten altaarblad. De lichtblauw geschilderde wanden zijn voorzien van imitatievoegen. Verschillende heiligenbeelden onder een glazen stolp staan in de kapel opgesteld.

  • DEBRAEKELEER W. & DEKONINCK M. 2013: Kapellen en kruisen in de Sint-Guriksparochie van Dworp, En het dorp zal duren … 15.59-60, 4-64.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Rochus- en Sint-Dominicuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304444 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.