erfgoedobject

Woning De Graeve

bouwkundig element
ID
304448
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304448

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Graeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woning opgetrokken in 1974-75 voor Marc De Graeve – Tyroller, naar ontwerp van A. De Smet - Van Damme uit Zottegem, geïnspireerd op de vormentaal van Frank Lloyd Wright. Het gebouw werd in 1976 kadastraal geregistreerd.

Modernistische villa in een ruime tuin. Het pand van één bouwlaag heeft een uitgesproken horizontale belijning, geaccentueerd door de witgeschilderde muren, de grote glaspartijen en het donkere houten schrijnwerk (blokramen). Het woonniveau rust op een natuurstenen plint die ook de ondergrondse garage herbergt. De woning behield het originele donker gebeitste schrijnwerk. De plattegrond vertoont een centrale inkompartij die de woning middendoor deelt. De leefruimtes situeren zich links en rechts van de inkomhal. De woonruimte sluit aan op een terras dat later gedicht werd om dienstig te zijn als schildersatelier voor Marc De Graeve. De nachtruimtes zijn op een half verdiep gelegen, boven de garage.

Het interieur wordt gekenmerkt door duidelijke en sobere belijning met op maat gemaakte elementen als het donker gebeitste binnenschrijnwerk, radiatorkasten, vloeren in tropisch hardhout en gezoete blauwe hardsteen, deuren met spiegelglas. Het donkere schrijnwerk contrasteert zowel in het interieur als exterieur met de witgeschilderde muren. In de sanitaire ruimtes bleef hetzelfde kleurenschema bewaard door de plaatsing van donkere tegels. Opmerkelijk zijn de houten verluchtingsroosters met binnenluiken die voor verluchting van de ruimtes zorgen.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3077/1973.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1976/51.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Graeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304448 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.