erfgoedobject

Herberg De Zwaan

bouwkundig element
ID
304450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304450

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Zwaan
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herberg De Zwaan, een opvallend hoekpand gelegen rechtover het gemeentehuis, werd opgetrokken als kapelaanshuis in de 18de eeuw. Later in gebruik als woning voor onderpastoors en als gemeentehuis.

Historiek

Huis 'De Zwaan' was het kapelaanshuis en in het primitief kadaster wordt 'Dworp Capellanie' nog als eigenaar vermeld. Volgens de literatuur werden in 1718 zowel de kapelaan als het 'capellanie huys' bekostigd door ridder Peeter Fariseau. Pas in 1738 kreeg de gemeente een onderpastoor. De onderpastoors woonden in het pand tot 1885. Tot 1845 was er ook het gemeentehuis gevestigd. Op 13 september 1901 verkochten de kerkfabriek en het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) het pand. Nu is het een herberg met 19de-eeuws uitzicht. De aanbouwen ten noordoosten werden kadastraal geregistreerd in 1949 en 1964.

Beschrijving

Hoekpand, gelegen op de kruising van de Gemeentehuisstraat en de Alsembergsesteenweg. Het dubbelhuis telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een zwart pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. De bakstenen, gepleisterde en geschilderde lijstgevel heeft een rechthoekige deur geflankeerd door gelijkaardige vensters, zowel op gelijkvloerse als eerste verdieping. Alle muuropeningen zijn omlijst met geschilderde natuursteen. Vernieuwd houten schrijnwerk. In de rechter zijgevel zitten vier eveneens omlijste rechthoekige benedenvensters en een venster in de topgevel. Op beide zijpuntgevels staat een schouw.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3009/1963.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling C, 1949/7 en 1964/13.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Leggers Beersel, afdeling C, artikel 181bis.
  • S.N. 2002: De restauratie van de pastorie van Dworp, Beersel.
  • WINDERICKX E. 1998: De schandpaal van Dworp, En het dorp zal duren … 1.1, 30.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Zwaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304450 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.