Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met neotraditionele stijlelementen opgetrokken rond 1905 voor rekening van Jan Baptist De Meyer-Rondenbosch.

Rijhuis in rode baksteen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De voorgevel met knipvoegen bestaat uit de combinatie van een punt- en een lijstgevel. De linker travee werd uitgevoerd als risaliet met hoekpilasters, uitlopend in de gedecoreerde tuitgevel met schouderstukken. Op de benedenverdieping werden twee vensters onder een ijzeren latei met rozetbouten voorzien, gescheiden door een liseen. Die verbreedt naar boven en vormt de basis van het segmentboogvenster op de eerste verdieping. In de top een eveneens segmentboogvormig zoldervenster met versierde spiegel op de borstwering. In de rechter travee een rechthoekige voordeur met erboven twee rechthoekige vensters, telkens geflankeerd door kleine smalle vensters. Hardsteen werd gebruikt voor de plint, treden, consoles, negblokken en sluitstenen, dorpels en lateien. Witte natuursteen voor muurbanden in de lisenen, diamantkoppen en consoles. Smeedijzeren traliewerk voor het zijlicht op de benedenverdieping.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1905/16.

Auteurs: Mertens, Joeri