Rijhuis met cimornébekleding

Beschrijving

Rijhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met een opvallende gevelbekleding in cimorné. De woning maakt deel uit van een groep van drie woningen, opgetrokken in 1888 voor rekening van Nicolaus Vanderpoorten-Vanderstegen. De woningen werden midden 20ste eeuw wellicht alle drie aangepast, waarbij de voorgevels een nieuw parement kregen.

De gevel van de centrale woning werd vermoedelijk tussen 1930 en 1960 afgewerkt met horizontale banden van grijze, groene en beige cimorné. De gevelafwerking is opmerkelijk sober en bijna modernistisch van opzet. De plint en een deel van de deuromlijsting zijn afgewerkt met zwarte mosaïverre. De cimornébanden worden van elkaar gescheiden met zwarte en groene marbriet. Anno 2015 was het midden-20ste-eeuwse houten schrijnwerk bewaard.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1888/21.

Auteurs: Mertens, Joeri