Woning De Guelle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Guelle

Beschrijving

Laat-modernistische villa opgetrokken voor Camille De Guelle in 1967, naar ontwerp van architect Achilles Hutsebaut uit Aalst (Hofstade).

De ruime villa in een omringende, deels omhaagde tuin is met grote vensterpartijen gericht op het glooiende agrarische landschap. De villa bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume van twee bouwlagen onder een lessenaarsdak, deels in de heuvelflank ingebouwd, en een lager volume met plat dak, op vierkante plattegrond, dat daar ten zuiden op aansluit. In het hoofdvolume zijn op de gelijkvloerse verdieping de garage en nutsruimten gehuisvest en de inkompartij, de woonruimten en een balkontuin op de verdieping. Het gesloten zuidvolume herbergt de nachtruimten.

De villa is geconcipieerd als betonstructuur; de gesloten onderbouw heeft witgeschilderde bakstenen gevels, terwijl de gevels van de ruim beglaasde bovenbouw grotendeels uit donker gebeitst houtwerk bestaan. De lage zuidvleugel met witgeschilderde bakstenen gevels heeft enkel vensters aan de oostzijde, gericht op het landschap. Het platte dak fungeert als terras bij het hoofdvolume.

De noordgevel van het hoofdvolume fungeert als voorgevel, en is op de verdieping helemaal opengewerkt naar het open landschap. Centraal in de onderbouw zit de brede garagepoort, waarboven zich de toegangspartij met een houten loopbrug naar de oostgevel en een overdekt terras bevinden. De oostelijke zijgevel van deze vleugel is gelijkaardig ingedeeld, met een gesloten onderbouw en een beglaasde bovenbouw met terras en trap naar de tuin. Gesloten westgevel aan straatzijde, verdergezet door een muur die de tuin afschermt.

• Gemeentearchief Beersel, Bouwdossiers, B3019/1967.

Auteurs: Mertens, Joeri