Woning Saenen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Saenen

Beschrijving

Laat-modernistische, vrijstaande woning naar ontwerp van architect Daniel Lipszyc uit 1972, volgens de gevelsteen gebouwd in 1973 en in hetzelfde jaar kadastraal geregistreerd. Opdrachtgever was Hubert Saenen.

Conform de eigentijds regionalistische strekking van zijn architectuur, entte Lipszyc de woning op het landschap, met eerder gesloten gevels aan de westelijke straatzijde en een sterk beglaasde achtergevel aan de oostzijde. Hij voorzag tevens het gebruik van natuurlijke materialen voor de gevels als natuursteen, niet beschilderde baksteen en leien. Bij het optrekken van de woning werd de natuursteen achterwege gelaten.

Het pand bestaat uit twee asymmetrisch tegen elkaar geplaatste volumes onder verspringende lessenaarsdaken. Als gevolg van het hellende bouwperceel heeft de woning aan de straatzijde één bouwlaag, terwijl het volume aan de tuinzijde twee bouwlagen telt.

De eerder gesloten straatgevel met ten noorden de uitspringende garage, wordt doorbroken door de beglaasde inkomhal die de volledige hoogte van de voorgevel inneemt. De achtergevel is ruim beglaasd over beide bouwlagen met een gevelbreed balkon op de bovenverdieping. De zijgevels zijn voorzien van asymmetrisch geplaatste vensters als gevolg van de binnenindeling.

De gelijkvloerse verdieping herbergt aan de westzijde de garage met wasplaats en kleedkamer, de centrale inkom- en traphal en een bureel. De keuken met ontbijthoek en de L-vormige woonkamer met niveauverschil en open haard werden ingeplant aan de oost- en zuidzijde. Op de bovenverdieping bevinden zich de drie ruim beglaasde slaapkamers die aan de oostzijde uitgeven op het zonneterras, twee badkamers en een dressing.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B3028/1972.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1973/53.

Auteurs: Mertens, Joeri