Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Noodt

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Noodt, opgericht omstreeks 1955 bij de heraanleg en verbreding van de steenweg. Op deze plaats stond reeds sinds het einde van de 19de eeuw een kapel, kadastraal geregistreerd in 1898 en aangeduid als kapellocatie op de topografische kaart van 1930.

Wegkapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit breuksteen onder een overkragend, leien zadeldakje. Voorpuntgevel afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen en bekroond met een ijzeren kruis. Rechthoekige toegangsdeur met bewaarde houten vleugeldeur, onder een getoogd bovenlicht.

Toegankelijk interieur met witgeschilderde bakstenen muren en een geschilderd bakstenen altaar met piëtabeeld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling III (Brussegem), 1898/15 en 1955/45.

Auteurs: Verhelst, Julie