Burgerhuis met schuur

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Dworp
Straat Alsembergsesteenweg
Locatie Alsembergsesteenweg 529, Beersel (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Beersel (Gebeurtenistypes: 02-03-2015 - 31-10-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Midden-19de-eeuws complex bestaande uit een woonhuis, schuur en verbindingsvleugel rond een erf.

Woonhuis opgetrokken door Laurentius Portaels (herbergier) in 1848 en volgens de kadastrale gegevens vier jaar later uitgebreid met de schuur. In 1917 wordt een verbindend volume opgetrokken door Lodewijk Beelen-Vanderberghen.

Het verharde erf is afgesloten met een bakstenen muur en een metalen hek aan een bakstenen hekpijler. Burgerhuis van het dubbelhuistype bestaande uit vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De rode bakstenen lijstgevel op een hardstenen plint wordt horizontaal belijnd door tot kordonlijst doorgetrokken onderdorpels van de bovenvensters en een sierlijst onder de kroonlijst. De straatgevel wordt verticaal geritmeerd door de plaatsing van de rechthoekige vensters met hardstenen bovendorpels onder bakstenen segmentbogen; in de tweede travee zit de eveneens met hardsteen omlijste voordeur. Alle vensteropeningen zijn beluikt op de benedenverdieping. De vrije zijpuntgevel is geopend door een beluikt benedenvenster en een rondbogig zoldervenster.

Achterin een schuur van vermoedelijk vijf ongelijke traveeën met een verlaagde zolder onder een pannen zadeldak. Langsgevel met in de rechter travee een brede, vermoedelijk nieuw aangebrachte korfboogpoort en verder laadluiken onder het dak. Bouwsporen wijzen op verbouwingen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1842/5, 1848/35bis en 1918/14.

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Alsembergsesteenweg

Alsembergsesteenweg (Beersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.