Woning Van Hemelrijck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Hemelrijck

Beschrijving

Woning Van Hemelrijck is een vrijstaande woning met neotraditionele inslag, ontworpen door architect Herman Lemaire en kadastraal geregistreerd in 1909.

Architect Herman Lemaire (1883-1947) werd in Dworp geboren doch woonde het grootste deel van zijn leven in Ukkel. Herman Lemaire is de jongere broer van de bekendere kanunnik Raymond Lemaire en vader van professor Raymond Marie Lemaire. Herman Lemaire bouwde een interessant oeuvre uit, dat echter nog niet goed is gedocumenteerd noch onderzocht, maar vooral blijkt te bestaan uit gebouwen in neogotische of traditionele stijl. We kennen van hem behalve deze woning, een gelijkaardige dokterswoning op de Alsembergesteenweg, een Heilig-Hartkapel, en de parochiekerk van Lot.

Bakstenen onderkelderde burgerwoning bestaande uit een dwars op de straat ingeplante vleugel van één travee breed en twee bouwlagen hoog en vermoedelijk een winkelvleugel evenwijdig met de straat van twee traveeën en één bouwlaag. Het geheel onder een complex leien dak. In de oksel van de L-vorm een toren onder leien spits.

De bakstenen straatgevel, de combinatie van een punt- en een lijstgevel met overstekend dak, rust op een natuurstenen plint en wordt horizontaal belijnd door muurbanden in gele baksteen. De puntgevel, waarvan de daklijst versierd is met houten windbord, heeft twee keldervensters en per twee gekoppelde segmentboogvormige vensters op beide verdiepingen en één gelijkaardig venster in de geveltop. In de lijstgevel werd een segmentboogvormige voordeur en een groot rechthoekig venster onder een metalen latei aangebracht. De venstertravee loopt uit op een dakvenster onder zadeldak, met houten windbord. De rollagen van de muuropeningen werden versierd met kleurrijk metselwerk. De linker zijgevel is gesloten. De schouwmassieven springen licht uit.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1909/19.
  • WINDERICKX E. 2010: Herman Lemaire Architect – Een beknopte monografie, En het dorp zal duren … 12.46, 124-147.

Auteurs: Mertens, Joeri