Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

Beschrijving

Opmerkelijk pand uit de 19de eeuw met interessante winkelpui en afwerking met geveltegels vermoedelijk uit het interbellum.

Het rijhuis werd opgetrokken in 1847 en vergroot vóór 1866. Het werd in twee percelen opgesplitst in 1899 (kadastrale registratie) zodat de huidige configuratie ontstond. Het belendende pand nummer 580, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het geheel, werd zwaar verbouwd.

Winkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak. De lijstgevel wordt bepaald door de fraaie houten winkelpui onder een metalen bovendorpel, in de twee linkse traveeën. De pui heeft centraal een portaal met afgeronde hoeken. In de bovenlichten, uitgewerkt in achter-glas-schildering, het opschrift G. DEMOL – WETS. De houten luifelbak met ajour uitgewerkt windbord en de oorspronkelijke mechaniek van de luifel bleven eveneens bewaard.

De gevel heeft een opmerkelijke gevelafwerking in geglazuurde gele en bruine tegels. Ze suggereren gevelbanden, hoekblokken, gevelpanelen en accentueren de segmentbogen en gevelpanelen. Rechts van de pui zitten nog een rechthoekig venster en gelijkaardige deur naar de bovenliggende woonverdieping. Alle muuropeningen op de benedenverdieping hebben metalen lateien met rozetbouten. De deuropening is omlijst met blauwe hardsteen. De drie vensters op de bovenverdieping zijn segmentboogvormig. Nieuw schrijnwerk voor vensters en deuren.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1851/17, 1869/12 en 1899/15bis.
  • MEGANCK L. & POULAIN N. 2017: Het interbellum Commerciële antwoorden op een stad in transitie in: Dienst Monumentenzorg en architectuur stad Gent, Verleidelijke vitrines 700 jaar winkelpuien in Gent, Gent, 163-192.

Auteurs: Mertens, Joeri