erfgoedobject

Rijwoning

bouwkundig element
ID
304468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304468

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijwoning met een gevel in veelkleurige baksteen en origineel schrijnwerk, kadastraal geregistreerd in 1915 en opgetrokken voor Petrus Van Roy-Tastenoe.

De woning is een bakstenen pand van twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met twee dakvensters; rechts een lagere, aanpalende garage. De bakstenen lijstgevel heeft een hardstenen plint en wordt horizontaal belijnd door middel van muurbanden in blauwe hardsteen en een rondboogfries op lisenen met hardstenen consoles onder de rijk uitgewerkte houten kroonlijst. Twee hoekpenanten en een middenpenant delen de gevel op. Verdiepte muurvelden met segmentboogvormige muuropeningen met rollagen van geglazuurde baksteen. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk met elegante kleinhoutverdeling bleef deels bewaard en werd kwaliteitsvol gekopieerd.

Rechts een garage eveneens kadastraal geregistreerd in 1915, van één bouwlaag onder zadeldak met trapgevel aan de straat.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1915/13.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.