Twee rijhuizen met gevels in cimorné

Twee eind-19de-eeuwse rijwoningen met opmerkelijke geveldecoratie in cimorné.

De woningen vormen een onderdeel van een eenheidsbebouwing van zes kleine rijhuizen opgetrokken voor Van Roy-Tastenoe Pieter op het einde van de 19de eeuw (kadastraal geregistreerd 1899). De zes woningen tellen elk twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. De woningen hadden oorspronkelijk allemaal smalle, getoogde muuropeningen.

De eerste twee woningen in de rij kenmerken zich door een aangepaste gevel met een parement uit de periode 1930 tot 1960 in cimorné en mosaïverre. Er werd beige cimorné gebruikt voor de gevel en rood-bruine voor de decoratie. De plint is afgewerkt met mosaïverre net als een deel van de deuromlijsting. Gevelbanden en scheiding van de kleuren uitgevoerd in matte zwarte en gouden marbriet.

• Kadaster Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1899/7.

Auteurs: Mertens, Joeri