Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, vervaardigd door steenkapper Oscar Colmart uit Halle. Het gedenkteken werd opgericht op het plein voor het gemeentehuis, in een omheind plantsoen. Een gelijkaardige opstelling vinden we ook terug bij het oorlogsgedenkteken van Huizingen dat door dezelfde steenkapper werd vervaardigd.

Hardstenen pijler op brede vierkante voet. Van onder naar boven staan aan de voorzijde afgebeeld: het wapenschild van Dworp, een schild met het opschrift 'de gemeente/ Dworp/ aan hare/ dapperen', een gekroond Oorlogskruis 1914-1918, het opschrift 'vrijheid', de Leo Belgicus met de jaartallen 1914 en 1918 en een soldatenhelm met lauwerkrans. Aan de zijkanten werden de namen van de gesneuvelden gebeiteld. Het smeedijzeren hek rondom het rechthoekige plantsoen heeft een sobere art-nouveau-vormgeving.

• DE MAESSCHALCK K., ENGELEN C., MARX M. & PERSOONS E. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Studies over de eerste Wereldoorlog 6, Brussel, 80.

Auteurs: Mertens, Joeri