Meergezinswoning en garage in art deco

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd naar een ontwerp door de architect Gustaaf D’Heedene uit 1928. Opdrachtgever was de garagist Ronsse, wiens bedrijf al sinds 1922 op dit perceel gevestigd was. De garage uit 1922, een eenbeukige loods onder een plat dak met bovenlichten, kantoor en werkplaats achteraan, werd in 1928 aan straatzijde overbouwd met de meergezinswoning die uit drie bescheiden huurkwartieren bestaat.

De meergezinswoning Ronsse behoort tot het vroege oeuvre van Gustaaf D’Heedene, die in 1925 zijn debuut maakte met een woning op naam van Eugeen D’Heedene in de Eikblokstraat te Deurne. Beide gevels vertonen een opvallende gelijkenis wat betreft het geveldecor, dat op zijn beurt sterk verwant is met de architectuur van Ferdinand Van Mierlo uit deze periode. Beide architecten waren in 1937-1938 ook kortstondig geassocieerd.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, gebruik van witte natuursteen voor het portaal, de friezen en borstweringen, en blauwe hardsteen voor de plint, posten van de garagepoort en lekdrempels. Asymmetrisch van opzet, wordt de bovenbouw nadrukkelijk verticaal gemarkeerd door kolossale lisenen, met een expressief, getrapt profiel. Het inkomportaal met getraliede boven- en zijlichten in de smalle linker travee, onderscheidt zich door een typisch getrapte omlijsting met postamenten in de vorm van een ziggurat; een fries met reliëfopschrift “GARAGE” bekroont de garagepoort in de brede rechter travee. Het getrapte profiel wordt als stijlkenmerk herhaald in de borstweringen met geblokte dagkanten van de over de bovenbouw oplopende vensterpartijen, en in de fries met gelede daklijst die de gevelbeëindiging vormt. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en de garagepoort is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

Volledig ingenomen door de garage, is op de begane grond de gemeenschappelijke inkom- en traphal geïntegreerd. De huurkwartieren op de bovenverdiepingen bestaan uit een woonkamer, twee slaapkamers en een keuken annex pomphuis, wc en badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1928#29245 en 1922#13650.