Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Gennotte, naar een ontwerp door Eugène Dieltiëns uit 1910. Het gebouw behoort tot het rijpe oeuvre van de architect, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de vroege jaren 1900 ontwierp hij zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl van het hotel Gennotte, met een decor ontleend aan régence en rococo. Een ander voorbeeld van dit stijlvolle idioom is het winkelhuis Stoop uit 1904 in de Schuttershofstraat.

Met en gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien) met aandaken. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, discreet geornamenteerd parement uit witte natuursteen, op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, is de opstand opgebouwd uit een sokkelvormende pui met schijnvoegen, en een door geblokte, kolossale hoekpilasters gemarkeerde bovenbouw. Een Frans balkon met een weelderig rocailledecor op de basis en een gebuikte smeedijzeren neorégence-borstwering, legt ter hoogte van de eerste verdieping de klemtoon op de middenas. Regelmatige registers van getoogde muuropeningen met lekdrempel, de bovenvensters in geriemde omlijsting. Cartouchesleutels accentueren begane grond en tweede verdieping, balustrades de eerste verdieping; portaal met getoogd middenkalf. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op hoekconsoles; twee ovale oeils-de-boeuf met waterlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door een kantoor in de achterbouw. Het souterrain herbergt de keuken met ‘monte plats’. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier.