Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizn in beaux-artsstijl, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemers Louis Marie Corneel Buisseret en Frans Verhoeven, naar een ontwerp uit 1911. Buisseret en Verhoeven waren vermoedelijk van 1901 tot 1919 geassocieerd, in opvolging van de aannemer Louis Corneel Buisseret-Fierens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, is het gevelfront opgebouwd rond het hoger opgetrokken en licht geaccentueerde middenpand. De lijstgevels onderscheiden zich door een parement uit witte natuursteen, op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, de geblokte pui gemarkeerd als sokkel, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze is in de bovenbouw als risaliet uitgewerkt, in het middenpand gemarkeerd door een gebogen fronton op consoles en een driezijdige houten erker met gebuikte basis en vernieuwde balkonborstwering. In de zijpanden wordt het accent gevormd door een guirlande en een balkon met consoles, postamenten (verdwenen in nummer 53) en doorgetrokken ijzeren borstwering. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van overwegend rechthoekige deur- en vensteropeningen met sluitsteen en onderdorpel. Het middenpand onderscheidt zich door rondboogopeningen in de pui. Trigliefen met stafwerk, guirlandes en medaillons die het decor uitmaken, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is integraal bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies; gietijzeren voetschraper in nummer 51.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.