Burgerhuizen annex atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen annex atelier

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Alsemberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Alsemberg

Beschrijving

Twee woningen met atelier opgetrokken voor Josephus Struelens-Denayer rond 1905 (woonhuis) en 1906 (atelier). Het atelier werd volgens de kadastrale gegevens vergroot in 1913 en 1921/22, getuige ook de andere dakvorm. De site bepaalt samen met het voormalige magazijn van De Zwaan het bedrijfskarakter van de smalle straat.

Twee gekoppelde, identieke en gespiegelde neoclassicistische woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder gemeenschappelijk zadeldak. Gepleisterde lijstgevel afgewerkt met imitatievoegwerk, op vlakke plint. De rechthoekige muuropeningen zijn voorzien van hardstenen boven- en onderdorpels en geprofileerde omlijstingen op de verdieping. De borstweringen zijn onder de dorpels gedecoreerd met spiegels. Tussen beide bouwlagen zijn sporen zichtbaar van een muurveld voor een opschrift.

Ten noorden van de twee woningen sluit een atelier aan, haaks op de straat ingeplant, drie traveeën breed en één bouwlaag hoog onder een zadeldak. In de bepleisterde en witgeschilderde puntgevel met imitatievoegwerk zijn bouwsporen die wijzen op een vergroting van het volume. Centraal een rechthoekige voordeur geflankeerd door twee dito vensters en in de geveltop een rondbogig laadluik.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1905/3, 1906/9, 1913/4 en 1921-22/4.
  • Onroerend erfgoed Vlaams-Brabant, Lopend archief, Beersel, Boonstraat 5, dossiernummer 533, 2005.

Auteurs: Mertens, Joeri