• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Alsemberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Alsemberg

Beschrijving

Dwars op de straat gebouwd burgerhuis, opgetrokken rond 1900 voor rekening van landbouwer Philip Heymans-Deridder.

Witgeschilderd bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel is de oostelijke lijstgevel, gericht op de voortuin. Deze gevel wordt geritmeerd door rechthoekige spaarnissen met rechthoekige muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping en segmentboogvensters op de verdiepingen. De centrale voordeur is omlijst met blauwe hardsteen. De originele voordeur bleef bewaard. Hardsteen werd eveneens gebruikt voor de vensterlateien op de gelijkvloerse verdieping. De lijstgevel is afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen, waaronder een fries met diamantkoppen. Aan straatzijde heeft de woning een blinde zijpuntgevel. Aansluitend op de achterkant van de woning twee bedrijfsgebouwen van drie traveeën en respectievelijk één en twee bouwlagen onder een zadeldak, eveneens met bijna volledig gesloten straatgevels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1900/2.

Auteurs: Mertens, Joeri