Watertoren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Alsemberg
Straat Genstberg
Locatie Genstberg zonder nummer, Beersel (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Beersel (Gebeurtenistypes: 02-03-2015 - 31-10-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Moderne betonnen watersilo van waterdistributiebedrijf Farys, in 2015 in gebruik genomen ter vervanging van een ouder exemplaar dat te klein geworden was. De nieuwe watersilo van 33 meter hoog heeft met een volume van 2500 kubieke meter voldoende capaciteit om de functies van de oude watertoren en van een aantal ondergrondse drinkwaterreservoirs over te nemen. De constructie is een ontwerp van BEL Architecten en studiebureau Weinand.

De toren in de vorm van een omgekeerde, asymmetrische piramide met driehoekige plattegrond werd geplaatst op het hoogste punt van Genstberg, nabij de kruising met de Sanatoriumstraat en de Grootbosstraat. Het dak is toegankelijk via een om het volume heen wentelende buitentrap, de binnenkant via mangaten in het dak. Om de opslagfunctie van de piramide te optimaliseren, werden alle extra functies (leidingen, regenwaterafvoer, verlichting) aan de buitenkant van de trap gehangen. Onder de grond bevindt zich de meterkamer, waar de sturing van het water wordt geregeld.

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Alsemberg

Alsemberg (Beersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.