erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
304522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304522

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistische villa opgetrokken in 1930-1931 voor de handelaar A. Heldenbergh-Wessels. Aan de oostzijde uitgebreid met twee schildersateliers in 1957-1958 in opdracht van het schildersechtpaar Maurice van Weyenbergh en Yvonne Reper, de toenmalige eigenaars. Ontwerper van de uitbreiding was architect Emile Muller uit Oudergem.

De villa is één van de eerste en meest opvallende interbellumgebouwen die in de Grootveldstraat werden opgetrokken. Het gebouw is net als alle andere woningen in de straat gelegen in een ruime omhaagde tuin. Symmetrisch opgebouwde villa van twee bouwlagen en drie brede traveeën onder platte bedaking in verschillende niveaus, met als luifels uitgewerkte kroonlijsten. Ten oosten, een lage, latere aanbouw onder platte bedaking in aansluitende stijl. Grof gecementeerde en wit geschilderde lijstgevels op bakstenen plint. Rechthoekige muuropeningen die onregelmatig in de gevels zijn geplaatst. Luifels, muurbanden en doorgetrokken lekdrempels zorgen voor horizontale accenten. De centrale venstertravee werd als risaliet uitgewerkt, met een breed venster beneden en twee vensters boven. De deurpartij in de rechtertravee, toegankelijk via vier bakstenen treden, wordt geaccentueerd door middel van afgeronde hoeken en kolommen. Bijkomende toegangsdeuren in de westelijke zijgevel en de oostelijke aanbouw.

  • Gemeentearchief Beersel, bouwaanvragen, B2014/1957.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1931/21 en 1958/23.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Modernistische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304522 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.