erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig element
ID
304524
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304524

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wegkapel, ook bekend als Wit Kapelleke, gelegen op de kruising van vier straten, in ooit landelijk, onbebouwd gebied. Achter de kapel staat een linde. De achterliggende straat werd naar de kapel vernoemd.

Volgens de herdenkingssteen ingemetseld in de sokkel opgetrokken in 1728, maar (deels) heropgebouwd in 1929: 'Kapel in 1728 gebouwd door Frans en Jan Usselinckx en Joanna Van der Linden. In 1929 herstel O-L-V ter eere'. Frans en Jan Usselinckx waren zonen van Gillis Frans Usselinckx, heer van Alsemberg (+1715). Jan Usselinckx was in 1728 prior van de priorij van Zevenbronnen. De literatuur vermeldt een eerder herstel in 1885.

Pijlerkapel opgetrokken uit witte natuursteen onder zadeldak, bekroond met een kruis in ijzerzandsteen. Brede sokkel met herdenkingssteen. Daarboven wordt de rondbogige beeldnis met een smeedijzeren tralie afgesloten. De nis bevat een beeld van Maria met kind.

  • DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 27-28.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.

Auteurs: Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304524 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.