Onze-Lieve-Vrouwkapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Alsemberg
Straat J. B. Vandenboschstraat
Locatie J. B. Vandenboschstraat 18, Beersel (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Beersel (Gebeurtenistypes: 02-03-2015 - 31-10-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Wegkapel, ook bekend als Wit Kapelleke, gelegen op de kruising van vier straten, in ooit landelijk, onbebouwd gebied. Achter de kapel staat een linde. De achterliggende straat werd naar de kapel vernoemd.

Volgens de herdenkingssteen ingemetseld in de sokkel opgetrokken in 1728, maar (deels) heropgebouwd in 1929: 'Kapel in 1728 gebouwd door Frans en Jan Usselinckx en Joanna Van der Linden. In 1929 herstel O-L-V ter eere'. Frans en Jan Usselinckx waren zonen van Gillis Frans Usselinckx, heer van Alsemberg (+1715). Jan Usselinckx was in 1728 prior van de priorij van Zevenbronnen. De literatuur vermeldt een eerder herstel in 1885.

Pijlerkapel opgetrokken uit witte natuursteen onder zadeldak, bekroond met een kruis in ijzerzandsteen. Brede sokkel met herdenkingssteen. Daarboven wordt de rondbogige beeldnis met een smeedijzeren tralie afgesloten. De nis bevat een beeld van Maria met kind.

  • DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 27-28.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Alsemberg

Alsemberg (Beersel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.