Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd opgericht aan de noordzijde van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, op het voormalige kerkhof. Het ontwerp is van Herman Lemaire uit Dworp en de bronzen sculptuur werd uitgevoerd door Henri Holemans.

Henri Holemans nam als vrijwilliger deel aan de Eerste Wereldoorlog. Hij leerde er koper bewerken met de resten van obussen. Na de oorlog vervolgde hij zijn opleiding tot beeldhouwer aan de academie van Sint-Gillis. Hij realiseerde verschillende oorlogsgedenktekens.

Het gedenkteken staat op een sokkel van twee blauwe hardstenen treden. Het gedenkteken bestaat uit twee bronzen reliëfs, geplaatst in een uit blauwe hardstenen blokken opgebouwde omlijsting die bovenaan korfboogvormig is en uitloopt in een top die gevuld is met een bronzen oculi met de afbeelding van een Iers kruis. Op de basis een rustende Belgische leeuw in rechthoekig kader en bovenaan een korfbogig reliëf van een engel die een dode soldaat eert. Naast de engel staat geschreven "ALSEMBERG/ AAN ZIJNE/ GESNEUVELDE/ HELDEN" gevolgd door de opsomming van vijf namen. Naast de namen de wapenschilden van Brabant en Alsemberg. In de bovenhoeken van het monument zijn bronzen platen aangebracht met de jaartallen 1914 en 1918; onder het grote reliëf de naam Goedefroot Oscar met de jaartallen 1940 en 1945, ter ere van een soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelde.

• DE MAESSCHALCK K., ENGELEN C., MARX M. & PERSOONS E. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Studies over de eerste Wereldoorlog 6, Brussel, 50 & 63.

Auteurs: Mertens, Joeri