Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Sint-Antoniuskapel opgetrokken door de familie Berghmans-Everaert omstreeks 1875 op de hoek van de O.L. Vrouwstraat en de Bronstraat in een landelijke omgeving.

Bakstenen wegkapel op vierkante plattegrond, onder zadeldak, puntgevel naar de straat gericht en bekroond met een smeedijzeren kruis. Gepleisterde en witgekalkte gevels, in de voorgevel met schijnvoegen. De voorgevel heeft een rondbogige toegang, afgesloten door een smeedijzeren hek, met erboven de herdenkingssteen met het opschrift "Deze kapel is gebouwd door/ P. Berghmans - Everaerts in/ 1875 hersteld in 1934 door/ juff. Phil. De Boeck uit/ dankbaarheid voor bekomen/ gunsten". In de zijgevels zit één vierkant venster onder de kroonlijst. Het geschilderde interieur heeft een spitstongewelf en een omlijste nis in de achterwand met het beeld van de Heilige Antonius.

• DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren ... 2.6, 20-21.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.