Bergmanskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bergmanskapel

Beschrijving

Bergmanskapel, ook bekend als Sint-Jozefskapel, volgens de herdenkingssteen opgetrokken in 1868 door Bergmans-De Wandeleer.

Betreedbare kapel ingemetseld in de ommuring van de tuin van de woning op nummer 53, op de hoek van de O.L.Vrouwstraat en de Oude Postweg. Witgeschilderde baksteenbouw op vierkante plattegrond onder een pannen zadeldak. In de naar de straat gerichte puntgevel op gepleisterde plint en belijnd met imposten zit een omlijste rondbogige deuropening met erboven in de geveltop de hardstenen herdenkingssteen met het opschrift "DEZE KAPEL/ IS GEBOUWD DOOR/ G. BERGMANS/ EN ZYNE ECHTGENOOTE/ J.M. DE WANDELEER/ 1868". Het geschilderde interieur heeft een spitstongewelf, de wanden zijn gedecoreerd met schijnvoegen. Er is een eenvoudige houten altaarplank en een Sint-Jozefbeeld.

• DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 34.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.