Van Obbergen-kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Van Obbergen-kapel

Beschrijving

Kapel volgens de ingemetselde herdenkingssteen opgetrokken in 1875 door de kinderen Jan Van Obbergen. Volgens de beschikbare literatuur was Jan II in dat jaar de enige overlevende zoon. In de berm van de straat gelegen, gepleisterde en witgeschilderde rode bakstenen pijlerkapel onder een zadeldak, bekroond met een smeedijzeren kruis. De rondbogige beeldnis wordt afgesloten door een smeedijzeren hek en bevat een Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Een hardstenen herdenkingssteen is ingemetseld in de sokkel en vermeldt volgend opschrift: "Deze kapel is gebouwd/ door de kinderen van/ Jan Van Obbergen/ 1875".

• DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6, 27-28.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.