Interbellumwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Alsemberg

Beschrijving

Bakstenen rijhuis op gecementeerde plint, opgetrokken voor Frans Raes, kadastraal geregistreerd in 1928. De eenvoudige dorpswoning uit het interbellum is gelegen in de hier sterk hellende Oude Postweg en in de directe omgeving van het 19de-eeuwse gemeentehuis met jongensschool en de meisjesschool. Het pand behoort tot de beschermde dorpskern van Alsemberg.

Dubbelhuis van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, nok parallel aan de straat. De muuropeningen zijn korfboogvormig en behielden hun originele houten schrijnwerk, gekenmerkt door met kleinhouten ingedeelde bovenlichten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1928/6.

Auteurs: Mertens, Joeri