• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Alsemberg

Beschrijving

Burgerhuis opgetrokken rond 1892 in sobere neoclassicistische stijl door de herbergierster weduwe Franciscus Vandervelden-Raes. Het pand werd in 2001 omgebouwd door architect Pierre Dewil uit Brussel tot kantoren en twee appartementen zonder daarbij het exterieur wezenlijk te wijzigingen. In 2016 zijn er beperkte wijzigingen uitgevoerd waarbij de oorspronkelijke ordonnantie werd hersteld.

Het pand is opgetrokken op een sterk hellend deel van de straat, en is prominent gelegen op de hoek van de Pastoor Bolsstraat en de Oude Poststraat, rechtover de kerk en het Frans klooster.

Volledig onderkelderd bakstenen burgerhuis van zes ongelijke traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een pannen schilddak. Gepleisterde voorgevel met geprofileerde houten kroonlijst en witgeschilderde zijgevels, allemaal op vlakke, grijs geschilderde plinten. De voorgevel wordt horizontaal belijnd door tot kordonlijsten doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters. De muuropeningen zijn rechthoekig onder hardstenen lateien. De brede toegangsdeur in de linker travee en de keldervensters zijn omlijst met hardsteen. De zijgevels worden doorbroken door rechthoekige vensters. Vernieuwd schrijnwerk.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B316/2000.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1892/8.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Lopend archief, Beersel, Pastoor Bolsstraat 68. verbouwingsaanvraag 2001.

Auteurs: Mertens, Joeri