• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parklaan met omgeving

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag opgetrokken in 1898 (bouwaanvraag goedgekeurd op 17 januari 1898).

Historiek

Dit burgerhuis werd in 1898 opgetrokken door een onbekende architect voor juffrouw Romanie Van Hamme uit Gent (Antwerpsestraat 13) (zonder beroep). Zij verwierf het perceel van 146,94 m² voor 2644,92 frank bij notaris Victor Taelman (lot 41 van Verkavelingsserie I). Het oorspronkelijke ontwerp van de voorgevel werd afgekeurd omwille van onenigheid tussen leden van de stedelijke administratie over de kwaliteit van de gevel. Het ontwerp werd aanvankelijk afgedaan als "toute ordinnaire". Ondanks het feit dat dit oorspronkelijke gevelontwerp uiteindelijk toch werd aanvaard, werkte men de gevel rijker uit met consolevormige sluitstenen boven de vensters. Deze situatie is nog waarneembaar op een foto uit 1982. Sindsdien onderging het pand echter enkele ingrepen. Zo werd het schrijnwerk vervangen in een witte kunststof, met inbegrip van erker en voordeur (oorspronkelijk een vleugeldeur met vast bovenlicht en deurvensters en fijnmazig ijzeren smeedwerk. De schijnvoegen zijn vervangen door een vlakke pleisterlaag. Het venster boven de erker is omgevormd tot balkon en voorzien van eenvoudig recent hekwerk.

Beschrijving

Burgerhuis met een sterk versoberde gevel. Dit rijhuis heeft telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). De bakstenen voorgevel is afgewerkt met een recente vlakke bepleistering. Links bevindt zich de smalle deurtravee terwijl de brede rechtertravee wordt bepaald door een erker op de eerste verdieping. De lage hardstenen plint is voorzien van een ijzeren voetschraper. De doorlopende lekdrempels en een waterlijst tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping ritmeren de gevel. De erker op voluutvormige natuurstenen consoles werd sterk vereenvoudigd en vervangen door kunststof. De getoogde gevelopeningen van de gelijkvloerse verdieping zijn ontdaan van hun omlijsting. De drie overige getoogde vensters zijn gevat in een geprofileerde omlijsting die doorloopt in de borstwering, met rijk uitgewerkte consolevormige sluitstenen met bladwerk. Houten kroonlijst op tandlijst boven vier rijk uitgewerkte consoles (ter hoogte van de vensteromlijstingen) met tussenin vier rechthoekige spiegels. Het bovenlicht van de voordeur is voorzien van een glas-in-loodpaneel met voorstelling van een op- of ondergaande zon.

• Onroerend Erfgoed Gent, Inventarisarchief, Gent, Parklaan 96, 01.09.1982.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1898/B/1.
  • Stadsarchief Gent, Reeks G, 3626.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44021/119.1, Parklaan met omgeving, laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen, in Gent (DECLERCQ D., 2016).
Auteurs: Declercq, Daan