Burgerhuis ontworpen door Ch. Masereel

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag van 1898 door architect Ch. Masereel. In 1922 werd een mansardeverdieping toegevoegd door architect G. Vande Sande.

Historiek

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag opgetrokken in 1898 (bouwaanvraag goedgekeurd op 16 juni 1898) op lot 40 van Verkavelingsserie I. Het pand werd ontworpen door architect Ch. Masereel. De opdrachtgever was Léon Terlin uit Gent (Kortrijksesteenweg 213), een leraar aan de nabijgelegen Normaalschool. Het eerste ontwerp van de voorgevel werd geweigerd door het Gentse stadsbestuur, die in juni 1898 vroeg om "une façade un peu plus artistique" waarop Mr. Terlin "eene meer kunstige teekening […] van den voorgevel van [zijn] huis" indiende. De voornaamste verschillen tussen beide ontwerpen zijn een verbreding van de voordeur, de toevoeging van een voetschraper, een rijkere uitwerking van de kroonlijst, vensteromlijstingen, erker en balkon. Voorts voorzag men de volledige rechtertravee van schijnvoegen, voegde men een fries met schijfmotieven toe en werden de schijnvoegen van de gelijkvloerse verdieping verlevendigd met diamantkoppen rondom het benedenvenster. Anno 2016 is de gevelafwerking opnieuw versoberd met een vlakke bepleistering met imitatievoegen en zijn een groot deel van deze decoratieve elementen verdwenen. De balustrade van het balkon is uitgevoerd in (overschilderde) natuursteen of beton en doorbroken door zes vierkante uitsparingen met decoratief smeedwerk met gestileerde bloemmotieven. Het schrijnwerk op de begane grond bleef bewaard, maar werd op de verdiepingen vernieuwd. Hierbij bleef de oorspronkelijke roedeverdeling behouden, behalve bij de ramen van de mansardeverdieping, die voorheen een kruisverdeling hadden. De mansardeverdieping met twee dakvensters werd toegevoegd in 1922. Dit gebeurde door architect G. Vande Sande voor dezelfde bouwheer, Léon Terlin.

Beschrijving

Dit neoclassicistisch burgerhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (pannen en leien, nok parallel aan de straat). Het rijhuis heeft een bepleisterde voorgevel met imitatievoegen, een lage hardstenen plint en doorlopende dorpels en waterlijsten, onder een houten kroonlijst op klossen. De voorgevel is opgebouwd uit een smalle deurtravee links en een bredere uitspringende hoofdtravee rechts met centrale erker en bekronend balkon. De brede vleugeldeur heeft een vast bovenlicht geschraagd door drie voluutvormige consooltjes. Beide deurvleugels zijn voorzien van panelen met diamantkoppen en deurvensters met ijzeren grille, handvaten en in de rechterdeurvleugel is een brievengleuf. In de plint bevinden zich resp. links en rechts van de deur een wateraansluiting en een ijzeren voetschraper. De rechthoekige vensters zijn ontdaan van hun omlijstingen, met uitzondering van een geprofileerde waterlijst boven het venster van de eerste verdieping. De aangepaste erker bestond volgens de bouwaanvraag uit hout en is vermoedelijk versteend. De hardstenen vloerplaat en zware rijkelijk gedecoreerde consoles bleven wel bewaard. De balustrade van het balkon is eveneens versteend. De oorspronkelijke gietijzeren balustrade is vervangen door een exemplaar uit steen (of beton) en doorbroken met zes vierkante uitsparingen met decoratief smeedwerk met florale motieven. Het mansardedak heeft twee rechthoekige dakvensters gevat in een houten omlijsting. Ze zijn geflankeerd door vleugelstukken onder een geprofileerde kroonlijst op twee consooltjes (identiek aan deze in de voordeur).

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1898/B/35 en 1922/B/33.

Auteurs: Declercq, Daan