• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parklaan met omgeving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag opgetrokken in 1895-1896.

Historiek

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Alex. Callant-Leger (Coupure 61, Gent) op lot 37 van Verkavelingsserie I. De bouwaanvraag dateert van 8 november 1895, de werken waren afgerond in mei 1896. Aannemer De Cock nam de bouwwerken voor zijn rekening, maar het is onduidelijk of hij ook de plannen tekende. De gedetailleerde ontwerptekening van de gevel werd exact gevolgd, met uitzondering van de deur en het benedenvenster die een vlak in plaats van getoogd zijn afgewerkt. De woning kent de klassieke indeling van een enkelhuis, met een enfilade van salon en eetkamer verbonden door een laterale gang. Achter de gang bevindt zich de keuken met aansluitend schotelhuis en toilet. De originele gevelafwerking bleef volledig bewaard. Behoudens de voordeur werd al het originele schrijnwerk vervangen, hetgeen nog te zien is op een foto uit 1982.

Beschrijving

Dit neoclassicistisch burgerhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Het rijhuis heeft een bepleisterde voorgevel met rechthoekige muuropeningen boven hardstenen dorpels onder een eenvoudige houten kroonlijst. De gelijkvloerse verdieping is voorzien van een hardstenen plint met daarboven schijnvoegen. Het schrijnwerk van de deur bleef bewaard en bestaat uit een houten paneeldeur met groot deurvenster met metalen grille en centraal een deurtrekker met ingewerkte brievengleuf. Deze deur is gevat in een brede omlijsting onder een vast bovenlicht. Links van de deur is een uitsparing voor een voetschraper. In de linkertravee is boven het benedenvenster een balkon aangebracht. Dit rust op twee gesculpteerde consoles en is voorzien van decoratief smeedijzeren hekwerk. De vensters op de eerste verdieping hebben een geprofileerde omlijsting onder geprofileerde kroonlijsten op consoles. De twee bovenliggende vensters hebben alleen een doorlopende profilering aan de bovenranden.

• Onroerend Erfgoed Gent, Inventarisarchief, Gent, Parklaan 78, 01.09.1982.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1895/B/40.