erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil

bouwkundig element
ID
304579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304579

Beschrijving

Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil, volgens kadastergegevens opgetrokken in 1936.

Historiek

Bij de aanleg van de Parklaan in 1892-1893 werden de percelen aan de Fortlaan en het noordelijk deel van de Parklaan samen verkaveld. Op de hoek van beide boulevards kocht de Gentse fabrikant/handelaar Victor Loontjens (Burgstraat 26) een erg ruim perceel bestaande uit lot 24 (Fortlaan), lot 25 (groot hoekperceel) en lot 26 (Parklaan). Hij liet er aan de zijde van de Fortlaan een burgerhuis bouwen met een indrukwekkende tuin of lusthof op de straathoek en aan de Parklaan. Het was het eerste pand dat werd opgericht aan de pas verkavelde Parklaan. De bouwaanvraag beschreef het burgerhuis als "een gesticht met lusthof" bekend onder de naam "Trocadero".

In 1933 sloopte men het lusthof Trocadero en werd het vrijgekomen perceel verkaveld in zes loten (in 1934 aangepast naar vijf loten). Op het ruime hoekperceel werden tussen 1933 en 1937 vijf modernistische woonhuizen opgetrokken, waaronder dit burgerhuis uit 1936.

Beschrijving

Modernistisch woonhuis, volgens kadaster daterend van 1936. Het rijhuis telt drie bouwlagen onder een plat dak en wordt gekenmerkt door een gevelbrede massieve uitbouw op de eerste en tweede verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping is volledig uitgewerkt in blauwe hardsteen en bestaat uit een verdiepte portiek met afgeronde dagkanten, waarin zich een gekoppelde deur en garagepoort bevinden. De garagepoort is recent. De gevel is links onderaan gesigneerd met: "EMILE/ DE NIL/ ARCH GENT". De originele deur bleef bewaard. Het betreft een houten deur met vijf horizontale deurvensters tussen twee vaste elementen met zijlichten. Tussen de deur en garagepoort is de blauwe hardsteen gecanneleerd en voorzien van een ingewerkte brievengleuf. De eerste verdiepingen hebben een gevelparement in okergeel bakstenen metselwerk en zijn volledig ingenomen door een gevelbrede driezijdige erkeruitbouw met bekronend balkon, gescheiden door een betonnen waterlijst. De drie gekoppelde vensters van het balkon zijn gevat in een geprofileerde omlijsting (witte natuursteen of beschilderde beton) onder een overkragende geprofileerde kroonlijst uit hout. De gevel wordt afgewerkt door een weinig overkragende kroonlijst (mogelijk in beton) met afgeronde hoeken. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk bleef bewaard, op de garagepoort na.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling H (Gent), 1933/28 ; 1934/9 ; 1936/16.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1894/B/3.
  • Stadsarchief Gent, Reeks G, 3616.

Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44021/119.1, Parklaan met omgeving, laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen, in Gent (DECLERCQ D., 2016).
Auteurs :  Declercq, Daan
Datum  : 2016


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Emile De Nil [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304579 (Geraadpleegd op 19-06-2021)